teemakuva

Oliivipuun kummiksi - Temenian oliivitarha

Tuotetiedot

Hinta 42,00 € (sis. alv 24%)
Paikkakunta
Kummius: 42,00 €/v
Kummius+oliiviöljy noudettuna: 62,00 €/v
Kummius+oliiviöljy postitettuna: 95,00 €/v

Kysyttävää palvelusta?

Ryhtyisitkö kummiksi oliivipuulle?

Saat nimikkopuun, autat Välimeren kulttuuria säilymään, tuet viljelijää, opit oliivin mielenlaadun ja vuodenkierron. Autat säilyttämään Välimeren maisemaa, kohta jo uhanalaista, johon kuuluvat hopeanvihreät oliivipuut ja ikiaikaiset oliivilehdot.

Saat myös kolmesti vuodessa uutiskirjeen, jossa kerrotaan mitä puulle ja oliivitarhalle kuuluu.

Halutessasi saat myös kolme litraa oliiviöljyä vuodessa. Öljyn voi noutaa itse tai valita toimituksen postin kautta.

Oliiviöljyn toimitus postitettuna:

  • kolme litraa öljyä pakataan neljään kanisteriin, kahteen litran ja kahteen puolen litran.
  • öljy lähetetään viikolla 20 (äitienpäivän jälkeen) ja se saapuu postitse viikolla 21.
  • öljy pakataan KAHTEEN erilliseen pakkaukseen postin toivomuksen mukaan.

Temenian Pallikarin oliivipuutarha sijaitsee Kreetan etelärannikolla ja koostuu noin 200 oliivipuusta. Oliivipuutarhalla on vaiheikas historia. Kun 1800-luvun lopulla huonosti siedetty turkkilaisten hallintovalta päättyi Kreetalla, oli myös selvää, että turkkilaisten oli poistuttava saarelta. Kreetalaiset tiesivät turkkilaisten myyvän maitaan hädissään alhaiseen hintaan, ja saadakseen vielä edullisemmat kaupat aikaan he oveluudessaan sytyttivät tuleen turkkilaisten omistamia tarhoja, kuten tämänkin. Alueen hankki omistukseensa Pallikarin perhe, joka myöhemmin jakoi kyseisen tarhan kolmeen osaan. Yhden osan omistaa nykyään Marketakisin perhe.

Puut sijaitsevat  jyrkillä kivisillä rinteillä rotkolaaksossa, jonne johtaa hiekkatie. Tarha on noin 750 metrin korkeudessa. Rotkossa virtaa puro, jossa on yli kymmenen metrin putous ja  kesälläkin vettä. Suurin osa puista on ainakin 300 vuotta vanhoja, ne ovat kerran palaneet, mutta kasvaneet uudestaan juurivesoista ja pystyyn jääneistä rungoista.   Talvella 1992 ne hautautuivat puolitoistametriseen lumeen, jonka jälkeen suurin osa puista sai nuorennusleikkauksen. Joukossa on myös jokunen nuori puu.

Näitä puita ei kastella, maaperää on muokattu vain pieneltä alueelta, ja rinteillä se olisikin mahdotonta. Lannoitus hoituu luonnonmukaisesti siten, että viljelijä Sifis päästää lampaat oliivitarhaan laitumelle.

Oliivipuun öljyllä on voideltu syntyneet ja kuolleet. Se on palanut lampuissa silloin kun sivistyksemme pohjaa on luotu, sen valossa on papyruskääröihin kirjoitettu kulttuurimme ensimmäiset teokset. Se paloi viisaiden neitsyeiden lampukoissa. Sillä voideltiin olympiavoittajat, selvittiin nälänhädistä ja katovuosista, sillä on ravittu tuhannet sukupolvet. Se on kaunistanut ihon, se on ollut lääke ja voide. Siitä saadaan saippuaa, se estää ruostumista ja lahoamista. Puun vihdakset ovat eläinten ravintoa ja karsitut oksat lämmittävät talvella. Oliivipuu on samaa kuin sivistys ja kulttuuri.

Lisätiedot:

Lajike:  tsunati  ja liasto, korjataan kevätpuolella myöhään

Öljyn maku:  Tyypillinen kypsien oliivien pehmeä maku, jossa on tuoreena lehtivihreää ja loppupäässä pippurisuutta.

Kesto:  Oliivipuun kummiksi voi ryhtyä 1-5 vuodeksi kerrallaan, jonka jälkeen kummius voidaan uusia ja jatkaa taas 1-5 vuotta eteenpäin.  Puu pysyy koko ajan samana maksaa sen sitten vuoden kerrallaan tai viisi.